Zaans Warmtenet

Het Zaans Warmtenet is een initiatief van de corporaties Parteon en Rochdale, Firan, ENGIE en de gemeente Zaanstad. De biomassacentrale van Bio Forte verwarmt sinds 2019 dit warmtenet. 

Waarom een warmtenet?

De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Onderdeel hiervan is de energietransitie: de overgang van olie en aardgas naar lokaal opgewekte, betaalbare en schonere energie. Daarom start de gemeente Zaanstad samen met Firan, ENGIE, Parteon en Rochdale met een duurzamere manier van verwarmen door middel van een warmtenet. Aan het Zaanse warmtenet worden in deze eerste fase ongeveer 2.200 woningen en 5 gebouwen waaronder enkele scholen en een zorginstelling aangesloten in Zaandam Oost.


Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen, kantoren, etc. te verwarmen. De eerste warmtebron die het warmtenet in Zaandam Oost gaat voeden is een duurzame biomassacentrale vlakbij het Pascal College die in 2019 gebouwd wordt. Daar worden houtsnippers van Nederlands snoeihout verbrand en de warmte die daarbij vrij komt verwarmt water. Dit warme water gaat via ondergrondse leidingen naar woningen.

Waarom een biomassacentrale?

Waarom staat er een biomassacentrale in Zaandam Oost? Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt, directeur Bio Forte Han Langevoort en Milieu-inspecteur Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied Gerard van Duijn vertellen over de keuze voor biomassa, locatie en techniek. En hoe controleert de Omgevingsdienst de uitstoot?


Is biomassa duurzaam?

Bio Forte, de exploitant van de Zaanse biomassacentrale, heeft een contract met Nederlandse leveranciers, om gecertificeerd Nederlands snoeihout te gebruiken. Dat is hout dat overblijft na het snoeien voor onderhoud aan bomen en struiken. Lokaal geoogst hout zorgt voor duurzame warmte.

Het Zaanse warmtenet kiest voor biomassa als tijdelijke energiebron. Het einddoel is om Zaanstad te verwarmen met lokale en duurzame warmte zoals restwarmte van Zaanse industrie, aquathermie (warmte uit oppervlaktewater) of geothermie (aardwarmte). Omdat deze technieken nog niet ontwikkeld zijn, maar Zaanstad wel alvast stappen wil maken met de aanleg van het warmtenet, is voor biomassa als tijdelijke oplossing gekozen.

Lees meer over biomassa


Wat betekent het wegvallen van de PAS-regeling voor het warmtenet?

In juni 2019 stonden de media bol van de berichten dat veel bouwprojecten in Nederland stil komen te liggen door een uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter zette namelijk een streep door het landelijke stikstofbeleid. Wat betekent deze uitspraak voor het warmtenet en de biomassacentrale?

Lees meer over de PAS

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl