8 oktober stapten een vijftiental omwonenden van de biomassacentrale in Zaandam in de bus naar Purmerend, om de biomassacentrale die daar sinds 5 jaar actief is te bezoeken.
Tijdens de informatieavonden eerder dit jaar kwam vanuit de omwonenden vaak de vraag “hoe werkt nou precies zo’n biomassacentrale.” Bio Forte en de gemeente Zaanstad hebben daarom het initiatief genomen om omwonenden een bezoek aan te bieden. Via de nieuwsbrief die huis aan huis is verspreid in Hoornseveld en Peldersveld is het bezoek aangekondigd. Uiteindelijk vertrokken we met 15 omwonenden op donderdagmiddag 8 oktober naar BioWarmteCentrale de Purmer.
Purmerend heeft al zo’n 5 jaar een warmtenetwerk waar 600 km aan leidingen dagelijks 26.000 woningen verwarmt. Het voorziet in de warmte van 75% van Purmerend, en de centrale heeft dus ook wel een iets ander formaat dat de centrale in Zaanstad die zo’n 2200 woningen van warmte gaat voorzien. Bij binnenkomst kregen we een korte presentatie van een medewerker van Stadsverwarming Purmerend over hoe de centrale werkt, hoeveel MegaWatt hij opwekt, hoeveel snoeihout erin gaat, en hoeveel graden de oven wordt, om snel daarna met helm op zelf de centrale van binnen te bekijken.
We worden door alle ruimtes geleid en mogen overal naar binnen kijken. Wat vooral opvalt is hoe geautomatiseerd alles gaat. We beginnen in een controlroom waar alles bediend wordt. Dat kan zelfs op afstand, als er ’s nachts een storing is kan de operator online vanuit huis alles opnieuw opstarten. Daarna lopen we via de dubbele verbrandingsoven naar de ruimte waar al het hout binnenkomt. De enige ruimte die we niet kunnen zien is de ruimte waar de reststoffen terecht komen. De verbranding is zo efficiënt dat er slechts 1 tot 3% aan reststof overblijft. Dat is as vanuit de verbranding, en de fijne as die uit de rookgasfilters komt. Dit wordt opgevangen, afgevoerd en verwerkt in bijv. asfalt.
Een dik uur later staan we weer buiten onder de indruk van zoveel buizen, vuur, hout en water. Buiten merk je eigenlijk weinig van de centrale. Je ruikt niks en hoort niks. De bewoners die mee zijn geweest waren allemaal enthousiast over het bezoek. In de bus terug naar Zaandam praten we na. “Heel interessant om een keer van binnen te zien, je hebt eigenlijk geen idee wat er precies gebeurt in zo’n centrale. En wat is die in Zaandam dan eigenlijk een kleintje…”
In november organiseren Bio Forte en de gemeente Zaanstad nog een bezoek. Op 14 november gaan we van 15 tot 17 uur opnieuw de warmtecentrale in. Wil je ook mee? Meld je dan aan.