Leerlingen van de Windroos ‘taggen’ laatste buizen voor Warmtenet

Vandaag mochten de leerlingen van basisschool de Windroos hun ‘naam’ achterlaten op één van de laatste stukken van het warmtenet. Dit stuk, dat de toekomstige nieuwbouwwijk Oostzijdepark aansluit op het warmtenet, wordt nu alvast aangelegd. Als de nieuwbouwwijk gebouwd wordt, worden de leidingen voor het warmtenet verder aangelegd. Als dat zover is, worden ‘naam’ van de leerlingen weer, voor even dan, zichtbaar.  

Gastles
Eerder dit jaar hadden de omgevingsmanagers van Warmtenetwerk Zaanstad en bouwer Visser & Smit Hanab de leerlingen vertelt over de bouw van het warmtenet. In een gastles vertelde omgevingsmanager Amy Staneke en Alex Meertens over waar de warmte vandaan komt, waarom de leidingen worden aangelegd en hoe een warmtenet werkt. Ook namen ze de leerlingen van de Windroos mee naar de bouwplaats, waar de leerlingen onder andere door een lasbril mochten kijken en de bouwers lieten zien hoe ze de buizen op hun plek legden. Vandaag mochten de leerlingen nog een keer terugkomen en hun ‘naam’ plaatsen.

Voorspoedig
De bouw van het warmtenet is bijna gereed. Binnenkort leggen de bouwers van Visser & Smit Hanab het laatste deel. Ook de bouw van de biomassacentrale ligt op schema. Over enkele weken worden de installaties voor de ‘stadskachel’ geplaatst. Voor het einde van dit jaar zal de bouw gereed zijn. Wat de PAS betekent voor de ingebruikname van het Zaans Warmtenet, net zoals voor de andere 18.000 projecten in Nederland, is nog onduidelijk en zijn we in afwachting van het landelijk beleid.

Zaans Warmtenet 
Het Zaans warmtenet is een initiatief van gemeente Zaanstad, Firan, ENGIE en Bio Forte. Samen met de woningbouwcoöperaties Rochdale, Parteon en VVE’s van Brandaris en Perim werken deze organisaties samen aan een duurzamere manier van verwarmen. Een systeem dat huizen verwarmt met warmte uit duurzamere bron(nen) dan olie en gas. Met het warmtenet beschikken de bewoners in het gebied straks over een schone, betaalbare en lokale energievoorziening. De betrokken organisatie communiceren gezamenlijk op de website warmtenet.zaanstad.nl, en medio september ontvangen de bewoners van de wijken Hoornseveld en Peldersveld een gezamenlijke nieuwsbrief met de laatste informatie over de projecten.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl