Voorbereidende werkzaamheden voor warmtenet van start

Voorbereidende werkzaamheden voor warmtenet van start

13 november 2018
Vanaf vandaag gaat Bioforte BV aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de biomassacentrale in Zaandam. De biomassacentrale wordt de eerste warmtebron voor het toekomstige Zaanse warmtenet. Op het terrein aan de Pascalstraat bouwt Bioforte tussen nu en september 2019 deze warmtebron. 

De voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het afgraven en egaliseren van het terrein en het kappen van bomen langs de rand van het gebied. Ook worden in de week van 19 november de heipalen geslagen en de fundering aangebracht. De verwachting is dat de bouw tot september 2019 duurt.

Over de biomassacentrale

Bioforte BV bouwt een duurzame biomassacentrale in Zaandam. De gebruikte biomassa is van gecertificeerd Nederlands snoeiafval van bijv. Staatsbosbeheer. Van dit snoeiafval werd in 2016 49% geƫxporteerd naar met name Duitsland en Belgiƫ. De centrale is uitgerust met de nieuwste filters.

Levering warmte

Vanaf eind 2019 begint de levering van warmte. Na de formele oprichting van Warmtenetwerk Zaanstad BV op 7 november kan de aanleg van het warmtenet beginnen. De verwachting is dat dit rond de jaarwisseling gebeurt.

Duurzame warmte voor meer dan 2000 woningen

Met de realisatie van het warmtenet zet Zaanstad een belangrijke stap in het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad, en hebben de eerste inwoners van Zaanstad in de winter van 2019/2020 duurzame warmte. Na de eerste ruim 2000 woningen die de komende jaren aangesloten worden, biedt het warmtenet op termijn ook mogelijkheden om andere delen van Zaanstad te verwarmen. Omdat het warmtenet een open net is, kunnen er op termijn andere warmtebronnen leveren, zoals restwarmte van de Zaanse industrie. Deze maken het warmtenet nog duurzamer.


Infographic over de werking van het warmtenet

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl